Sopimuksen syntyminen

 

Mitäpä yrittäyys olisi muuta kuin sopimuksia. Miten sopimus syntyy, syntyykö sopimus jopa huomaamatta? Sopimuksia tehdään ainakin toimittajien kanssa, työntekijöiden kanssa, asiakkaiden kanssa, yhteistyökumppaneiden kanssa. Riittävää sopimusoikeudellista osaamista ei voine yrittäjälle korostaa liikaa. Vaikka yrityksessä olisi oma juristi, on sopimusten muodostaminen niin arkipäiväistä, että ei osu juristi paikalle ollenkaan joka kerta.

 

Ei minun hommissa mitään sopimuksia tehdä, ei ainakaan usein.

Yleisimmillään yrittäjän sopimus kai muodostuu näin: yrittäjä 1 saa sähköpostiinsa viestin tutulta yrittäjältä 2. ”Moi! Mulla on tuo vanha pakettiauto aika vähällä käytöllä. Käteiselläkin olisi tarve. Eikös teillä ollut tarve pakettiautolle? Tää on tosi hyvä yksilö, ajettu 80 000 kilsaa, ja naiskuskin alla ollut! Ollut meillä uudesta asti ja aika vähäistä tuo käyttö on. Huoltokirjaa ei taida olla.. tai en tiedä ehkä se löytyy. Miltäs kuulostas, kelpaisko? Pitäis nuo palkat maksaa huomenna niin käteinen kelpaisi. Saat nopeella kaupalla 12 000 eur sis alv. Mites olis?”

 

Sopimuksen syntyminen?

sopimuksen syntyminen
Milloin yrittäjä on sidottu sopimukseen?

Yrittäjä 1 miettii, että vitsi justiinsa tuollasta me tarvitaan, diili kuulostaa hyvälle. Yrittäjä 1: ”Moi, kiitti tarjouksesta. Kyllähän me tuollasta ollaan vailla. Sopiiko 11 000 eur käteisellä, maksu tänään?” Yrittäjä 2: ”Moi, arvasin että ymmärrät hyvän päälle. Kyllä se sopii. Tässä on tilinumero, voitte tulla hakemaan kun olet siirtänyt rahat. Heippa!”

Ei tarvittu juristia eikö sopimuskonetta. Tässä vaiheessa yrittäjä 2 muistaa että ai piru, löytyyköhän se huoltokirja. No eiköhän se löydy. Sitten käydään kirjeenvaihtoa, joko ennen rahojen siirtoa tai sen jälkeen. Nyt olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja.

 

Mikä skenaario on todennäköisin? Kaikki?

a) Kyllähän kaupan voi perua jos ei sitä huoltokirjaa löydy. Nou worries.

b) En maksa autoa ennen kuin se huoltokirja löytyy. Nou worries.

c) Hemmetti, pakko ostaa auto ja maksaa 11 000 eur, oli huoltokirjaa tahi ei.

d) Täytyy tarkastaa se auto vielä, onneksi meidän Jaska ymmärtää autojen päälle. Lähetän Jaskan katsomaan sitä autoa, ettei siinä isompaa vikaa ole. Jos siinä on jotain arveluttavaa niin en sitten maksa sitä.

e) Jaska menee katsomaan autoa, auton alla on metrin öljyläikkä. Palaa muuten varoitusvaloja, on konetaulu kuin joulukuusi. Pitäsköhän jättää koko kauppa.. en ainakaan maksa täyttä hintaa. Vaadin ainakin alennusta.

f) Auto ei muuten edes käynnisty pihasta. Yrittäjä 1 vaatii rahoja ja yrittäjä 2 kieltäytyy maksamasta. Molemmat etsii lakimiestä paikalle.

 

Miten asia ratkeaa?

Ahkeroitiin teille opas, jolla asia ratkeaa. Tai jos ei ratkea niin selvenee kummasti. Uskotko, että tämän oppaan jälkeen et enää vastaa sähköpostiin kuten yrittäjä 2? Try it. Lue täältä miten sopimus syntyy. Ei maksa mitään, ei kiristetä sähköpostiosoitetta, arvokasta oppia, suoraan juristin kynästä. Jos lisäkysymyksiä herää, ole ihmeessä yhteydessä! Nappaa Yrittäjän sopimustieto -opas talteen, siitä voi olla hyötyä. Siitä on itseasiassa aivan varmasti hyötyä, joskus se hyöty on rahallisesti reilu, reilumpi tai järkyttävän suuri.

Hyvää syksyä Tiliportaan porukalta!

Piditkö artikkelista?

Jaa artikkeli eteenpäin haluamaasi mediaan.