Se sähköinen taloushallinto

1990-luvun lopulla taloushallinto oli siirtymässä manuaalisesta kirjanpidosta kokonaan sähköiseksi. Yllättäen, se tekee sitä edelleen. Muutos on ollut hidas.. hitaampi.. hitain. Tähän on monia syitä. Osa asiakkaista kannattaa edelleen pitää manuaalisessa, tai osa-manuaalisessa kirjanpidossa. Pienten yrittäjien taloushallinnon siirto alan massiiviohjelmistoihin ei aina ole yrittäjälle taloudellisesti järkevää. Tilitoimistojen yleisimmät ja suurimmat megasähköiset megaohjelmat ovat Procountor ja Netvisor. Molemmat vaativat käyttäjiltään laajaa osaamista ja tarkkuutta. Ihan aloittelevan kirjanpitäjän työkaluja nämä eivät välttämättä ole.

 

Kirjanpito-ohjelmistot, miten löytää oikea ohjelmisto?

Moni hyvä tilitoimisto käyttää nykyään useampaa kuin yhtä ohjelmistoa. Toista se oli ennen.. asiakkaat eivät edes tienneet millä ohjelmistolla kirjanpito tehdään. Hyvä näin, ei tämä tieto välttämättä tuo yrittäjälle mitään lisäarvoa. Kun yrityksen koko kasvaa, voi olla kuitenkin järkevää käyttää samaa ohjelmistoa molemmista päistä. Kirjanpitäjä käyttää esimerkiksi Netvisoria tai Procountoria kirjanpitoon ja palkanlaskentaan. Asiakasyritys syöttää samaan järjestelmään esimerkiksi työntekijöiden työtunnit ja lomatiedot, maksaa järjestelmässä laskuja, sekä tekee ja lähettää myyntilaskuja. Tiliotteet tulevat pankista suoraan ohjelmistoon, ja ohjelmisto osaa hoitaa myös maksuliikennettä. Mikä sen näppärämpää, kuin maksaa ostolaskut suoraan ohjelmiston reskontrasta.

Sähköisen tilitoimiston oletettiin vähentävän kirjanpitäjän työtä. Näin ei ole käynyt. Monimutkaiset ohjelmistot ovat lisänneet kirjanpitäjien osaamisvaatimuksia, ja työ on vaihtanut paikkaa. Sen sijaan, että kuulakärkikynällä piirtelee tiliöintejä, kirjanpitäjä viettää tuntikausia ihmetellen, miksi sähköisen ohjelmiston kirjanpidon ostolaskut eivät täsmää saman ohjelmiston ostorekontran ostolaskuihin. Mietinnän kohteita on lukemattomia. Luullessaan hallitsevansa ohjelmiston, kirjanpitäjällä voi olla vielä pitkä tie edessä. Ohjelmiston auttava hallinta ei riitä. Jotta ohjelmistosta saavutetaan hyötyä, kirjanpitäjällä on oltava pitkä kokemus jättiohjelmiston käytöstä.

 

Tilitoimiston asiakkaan eduksi

Tiliportaan tilitoimistoissa lähdetään aina asiakkaan tarpeista. Siksi kirjanpitäjämme käyttävät sitä ohjelmistoa, joka asiakkaalle on paras. Asiakas on siis tervetullut uutena asiakkaana ohjelmistonsa kanssa, tai ilman ohjelmistoa. Tilitoimistoihimme saa myös kantaa, tai lähettää paperia. Netvisorilla on paljon suora-asiakkaita. Silloin Netvisor on tehnyt sopimuksen yrittäjän kanssa ohjelmiston käytöstä. Kun asiakas haluaa vaihtaa kirjanpitäjää, sulkee hän vanhan kirjanpitäjän oikeudet ja avaa uuden. On näppärää! Ei mappien siirtelyä, eikä mahdollista raporttien panttausta vanhassa tilitoimistossa. Jos tilitoimisto tekee konkurssin, tai ei vastaa puhelimeen, löytyy uusi hyvä tilitoimisto valon nopeudella.

Netvisor ja Procountor maksavat jonkin verran. Tämän takia monet pienemmät yritykset hoidetaan kevyemmillä ohjelmistoilla. Tiliporras käyttää mm. Visma Fivaldia, joka toimii kuin junan vessa, eikä rasita yrittäjän rahapussia juurikaan. Muitakin erinomaisia ohjelmistoja on. Hyvä kirjanpitäjä oppii nopeasti minkä tahansa perusohjelmiston. Netvisorin ja Procountorin opiskelussa vaaditaan osaamista myös hyvältä kirjanpitäjältä. Ne on nimittäin todella helppo sotkea niin, että selvittäminen on vaikeampaa kuin Mount Everestin liputtaminen. Mutta hyvä kirjanpitäjä tekee senkin 🙂

 

Tilitoimisto Tiliporras

Löydä Hyvä Kirjanpitäjä!

Tähän liittyen, Tilitoimisto Karkkilassa sattuu olemaan vielä hetken loistava tarjous uusille asiakkaille. Tilitoimistomme Karkkilassa palvelee laajalti yrittäjiä Karkkilassa, Lopella, Nummelassa (ja muualla Vihdissä), Lohjalla ja muualla lähiympäristössä. Karkkilan tilitoimisto myös käyttää näppärästi mitä tahansa ohjelmistoa. Erityisen suosittuja ovat juuri Procountor ja Netvisor. Näiden täysin sähköisten ohjelmistojen vuoksi asiakaskuntaa löytyy myös Helsingistä, Vantaalta ja Keski-Suomesta. Olet lämpimästi tervetullut Karkkilan toimiston asiakkaaksi. Kaikilla tilitoimistojemme asiakkailla on käytössään myös oma juristimme, joka ratkoo ongelman käden käänteessä – jopa ilmaiseksi.

 

Piditkö artikkelista?

Jaa artikkeli eteenpäin haluamaasi mediaan.